20.08.2009

Sünnet Gerçekten Gerekli mi?







Dini ve kültürel alışkamlıklar haricinde rutin sünnetin ne kadar gerekli olduğunu irdelendiğinde , bu konuda kanıta dayalı en kabul gören öneriler Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) tarafından oluşturulmaktadır. Geride bıraktığımız dekadlarda AAP çeşitli dönemlerde farklı yenidoğan sünneti ile ilgili görüşler açıklamıştır. Bunlara bakacak olursak 1977,1975 ve 1977 yıllarındaki görüş, rutin yenidoğan sünneti için geçerli medikal bir neden olmadığı yönündedir. 1989 yılında ise dezavantaj ve riskleri yanında potansiyel yarar ve avantajları olduğu görüşü benimsenmiştir. En son olarak 1999 yılında bu görüş “mevcut bilimsel kanıtlar yenidoğan sünnetinin potansiyel medikal yararlarını gösterse de bu verilerin rutin sünnet önermek için yeterli değildir” olarak değiştirilmiştir.
Hiç şüphesiz ki sünneti faydaları kanıtlanmış olmasına karşın rutin olarak önermemesinin altında günümüzde sünnet karşıtı çok ciddi politikaların yürütülmekte olması da yatmaktadır. Özellik çeşitli sünnet karşıtı gruplar çocuğun tercih imkanı olmayan yaşta yapılan bu işlemle penisteki duyunun %50’sinin kaybolduğunu savunmaktadır. Oysaki yapılan çalışmalar bize sünnetsiz ve sünnetliler arasında his yönünden bir fark olmadığını 1960 larda gösterdi.



Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) sünnete bakışı ise tamamen farklı bir pencereden....Daha önce de belirttiğm gibi sünnetin AIDS başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu olması, Afrika'da dünya sağlık örgütünün sünneti yaygınlaştırmaya çalışmasındaki temel çıkış noktası.
Sonuçta AAP rutin sünneti önermese de, bir grup hasta için de sünnetin mutlak bir zorunluluk olduğunu bildirmek lazım. Zorunlu sünnet endikasyonları fimozis, parafimozis, balanopostit, balanitis xerotica obliterans, prepisyum kistleri, penil lenfödem, ammonia dermatitis sayılabilir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder